Wigilijne pierogi z makiem - Przepis

Przepis kulinarny
Wigilijne pierogi z makiem Zobacz 7 zdjęć

Pierwsza gwiazdka pojawiająca się na niebie niczym Gwiazda Betlejemska objawiona królom wprowadza nas w magiczną atmosferę wigilii świąt Bożego Narodzenia. To jedyny, niepowtarzalny wieczór w roku. Świąteczny nastrój, odświętnie przybrany stół i tradycyjne, polskie potrawy. Na tym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami, kapusty z grzybami i pierogów. Proponuję przepis na pierogi z makiem, które są ulubionym przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych.

Składniki:

Ciasto:

2 pełne szklanki mąki,
1 jajko,
¾ szklanki gorącej wody,
1 łyżka masła,
sól.

Farsz:

25 dag maku,
½ l mleka,
5 dag masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów,
1 żółtko.

Jak przyrządzić?

Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać jajko, wodę, a na końcu roztopione masło.

Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Odstawić je na pół godziny, przykryte czystą ściereczką.

Przebrany, opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 min.

Mak odcedzić na sicie i przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.

Do rozpuszczonego masła dodać mak, miód, cukier, rodzynki i rozdrobnione orzechy.

Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.

Ciasto cienko rozwałkować, powycinać kwadraty i trójkąty, nałożyć na nie farsz i zlepić.

Brzegi przycisnąć widelcem.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podawać?

Podawać z roztopionym masłem lub śmietanką wymieszaną z łyżeczką maku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł

Wigilijne pierogi z makiem: Podobne przepisy

Wigilijne pierogi z makiem: wypróbuj również

Kluski z makiem

... w kuchni pomoże nam przetrwać myśl, że nasze starania zostaną docenione przez bliskie sercu osoby. Nie czekaj zatem i zobacz, jakie dania wigilijne z łatwością możesz przyrządzić sama, a także w jaki sposób zrobić proste i smaczne kluski z ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... się ciastem. Wyrabiaj je około 15 minut, aż zaczną ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ... pójdzie jak po maśle. 2. Rodzynki namocz w ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Sushi – nigiri, maki, uramaki i inne rodzaje

... Wiecie już nieco więcej o sushi, kontynuujemy więc edukację. Spójrzcie na te prześliczne dania – czy wiecie które z nich to maki a które nigiri? ... Wiecie już nieco więcej o sushi, kontynuujemy więc edukację. Spójrzcie na te prześliczne dania – ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Świąteczny obiad – co przygotować na świąteczny stół?

... . Nie inaczej ma się tutaj aspekt kulinarny. Słodkie wypieki i wytrawne dania, które goszczą na naszych wigilijnych stołach nie są przypadkowe. Większość z nich jest pewnego rodzaju symbolem. Sprawdźcie, jakie potrawy przygotować na świąteczny ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Właściwości maku

... zastosowań, a do zawierają cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Jakie jest działanie maku i jakie potrawy można z niego przygotować? ... , który pomaga w trawieniu. Korzystnie działa także na układ nerwowy. Mak ma także działanie ...

dawno temu

Wigilia po litewsku

... – jest karp świąteczny, śledź, kutia, kompot z suszu... Ale na litewskim wigilijnym stole znajdziemy też dużo pierogów (z kapustą, grzybami, makiem), śliżyki, czy kisiel z płatków owsianych. Poniżej przedstawiam Wam kilka potraw świątecznych, ...

dawno temu

Zupa makowa

... wigilijnych potraw. Zaryzykować można stwierdzenie, że chyba każda rodzina w nieco inny sposób gotuje świąteczne potrawy. Już na podstawie samych rozmów z przyjaciółmi zauważamy, że inne składniki wzbogacają ... smak bigosu, zupy rybnej albo ...

dawno temu

Powiązane Tematy