Pierwsza gwiazdka pojawiająca się na niebie niczym Gwiazda Betlejemska objawiona królom wprowadza nas w magiczną atmosferę wigilii świąt Bożego Narodzenia. To jedyny, niepowtarzalny wieczór w roku. Świąteczny nastrój, odświętnie przybrany stół i tradycyjne, polskie potrawy. Na tym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami, kapusty z grzybami i pierogów. Proponuję przepis na pierogi z makiem, które są ulubionym przysmakiem zarówno dzieci jak i dorosłych.
Składniki:
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki,
1 jajko,
¾ szklanki gorącej wody,
1 łyżka masła,
sól.
Farsz:
25 dag maku,
½ l mleka,
5 dag masła,
1 łyżka miodu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka rodzynek,
garść orzechów,
1 żółtko.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać ze szczyptą soli, dodać jajko, wodę, a na końcu roztopione masło.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić je na pół godziny, przykryte czystą ściereczką.
Przebrany, opłukany mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu 30 min.
Mak odcedzić na sicie i przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.
Do rozpuszczonego masła dodać mak, miód, cukier, rodzynki i rozdrobnione orzechy.
Farsz ostudzić i wymieszać z żółtkiem.
Ciasto cienko rozwałkować, powycinać kwadraty i trójkąty, nałożyć na nie farsz i zlepić.
Brzegi przycisnąć widelcem.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Jak podawać?
Podawać z roztopionym masłem lub śmietanką wymieszaną z łyżeczką maku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |