Wielbiciele grzybów poza sezonem nie mają wielkiego wyboru. Na stołach królują niemal wyłącznie pieczarki. To one stały się częstym składnikiem sałatek. Inny hodowlany gatunek, boczniak, pojawia się w naszej kuchni rzadko, najczęściej w postaci smażonej. Niedoceniony boczniak stanowi bardzo ciekawą bazę sałatkową. Lekko obgotowany i zakwaszony cytryną pasuje jak ulał do sałatki.
Składniki:
50 dag boczniaków,
1 cebula (10 dag),
4 ziemniaki,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki natki z pietruszki,
4 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w posolonej wodzie.
Boczniaki płuczemy, osączamy i kroimy na nieduże kawałki.
Gotujemy je w lekko posolonym wrzątku około10 minut, następnie odcedzamy i skrapiamy połową soku z cytryny.
Ziemniaki, lekko twarde, wyjmujemy z wody, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do salaterki i skrapiamy resztą soku z cytryny.
Po kilku minutach do cebuli wlewamy olej, wsypujemy pieprz i sól.
Pokrojone grzyby i ziemniaki dokładamy do cebuli i całość mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce co najmniej pół godziny.
Jak podawać?
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |