To propozycja dla wszystkich wielbicieli awokado ale także dla tych, którzy wciąż poszukują nowych pomysłów na makaron. Czas na zioła się zaczął, więc z tego korzystajmy. Do awokado pasuje m.in. kolendra, której na co dzień nie doceniamy. Ma właściwości oczyszczające organizm, wspomaga trawienie i nadaje potrawie głęboki, szczególnie wyrazisty smak. Przygotowanie sosu i makaronu zajmuje niewiele czasu. Jedyny problem dla łakomczuchów to fakt, że to lekkie i wspomagane magicznym działaniem kolendry danie trawimy równie szybko, jak je szykujemy.
Składniki:
25 dag makaronu (najlepiej świderki),
2 dymki ze szczypiorem,
1 ząbek czosnku,
1 papryczka chili, peperoni lub jalapeno,
1 duże, dojrzałe awokado,
½ szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki),
2 łyżki soku z limonek lub cytryny,
1/2 szklanki siekanej świeżej kolendry,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dymki wraz ze szczypiorem kroimy na plasterki.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Papryczkę po usunięciu pestek kroimy w drobną kostkę.
Z awokado usuwamy pestkę, skórę i miksujemy na gładki sos z czosnkiem, dymką, papryczką oraz sosem z limonki i gorącym bulionem.
Umyte i osuszone listki kolendry kroimy na cienkie paseczki i dodajemy do sosu.
Makaron odlewamy, mieszamy z sosem i od razu podajemy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |