W cieście francuskim można zapiekać niemal wszystko. Przekąski przygotowane na jego bazie stanowią idealny dodatek do piwa. Kiełbasa w cieście to potrawa, której przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu żadnemu mężczyźnie. Wystarczy kiełbasę owinąć gotowym ciastem i upiec w piekarniku. Podane niżej ilości składników wystarczą na przygotowanie zakąsek na cały mecz.
Składniki:
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
50 dag dość cienkiej kiełbasy (do średnicy do 5 cm),
1 jajko.
Jak przyrządzić?
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika co najmniej 2 godziny przed pieczeniem.
Zdejmujemy osłonkę z kiełbasy, jeśli jest długa, przycinamy do szerokości płatów ciasta.
Zawijamy kiełbasę w ciasto i roztrzepanym jajkiem smarujemy je ze wszystkich stron.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni.
Pieczemy około 30 minut, w połowie pieczenia przekręcamy kiełbasę, aby przypiekła się ze wszystkich stron.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy na plastry.
Jak podawać?
Podajemy z ketchupem lub innym pikantnym sosem.
Idealnie komponuje się z zimnym piwem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |