Cukinie rosną jak na drożdżach, pełno ich na bazarach i w sklepach. Jeżeli jest sprzyjająca pogoda, dojrzewają bardzo szybko i szybko kończy się ich sezon. Należy więc wykorzystać zdrowe i smaczne warzywo. Dania z cukinii są coraz bardziej popularne. Cukinię dusimy, smażymy, zapiekamy, grillujemy i robimy z niej przetwory na zimę. Bardzo dobra jest konserwowa, zwłaszcza do wszelkiego rodzaju mięs na ciepło i zimno. Kupując ją zwracajcie uwagę na jej wielkość. Nie może być przerośnięta.
Składniki:
2 kg cukinii.
Na dwa litry wody:
1,5 szklanki octu,
6 płaskich łyżeczek soli,
15 łyżeczek cukru,
koper,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach,
czosnek,
papryka chilli w proszku.
Jak przyrządzić?
Do dwóch litrów wody dodać ocet, sól, cukier i wszystko zagotować.
Przygotować wyparzone słoiki.
Umytą cukinię pokroić w krążki grubości około 2 cm.
Na dno każdego słoika wkładać gałązki kopru, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku.
Układać ciasno cukinię i zalewać gorącym wywarem.
Do każdego słoika dodać szczyptę chilli w proszku.
Zamknąć szczelnie słoiki i pasteryzować około 10 min.
Jak podawać?
Jesienią i zimą podawać do obiadu lub wędlin.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |