Łososia nie trzeba nikomu zachwalać. Ta królewska ryba najlepiej smakuje po grillowej obróbce. Proponuję połączenie smaku pieczonego łososia i zielonej fasolki. To dobre zestawienie, pasujące szczególnie do pieczonych lub smażonych ziemniaków. Mimo obecności fasolki nie rezygnujmy z przygotowania sałaty. Te dwa warzywa w towarzystwie łososia godzą się ze sobą bez problemu.
Składniki:
50 dag filetów ze świeżego łososia,
30 dag zielonej fasolki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy,
sól i pieprz,
1 gałązka koperku.
Tacki aluminiowe do grillowania.
Jak przyrządzić?
Filety nacieramy sokiem z cytryny, oliwą a na końcu solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę pieczemy na grillu około 15 minut, pilnując, aby ryba upiekła się równomiernie z obu stron.
Fasolkę myjemy, obcinamy twarde końce i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut, po czym odsączamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Najpierw, przez kilka sekund, smażymy czosnek.
Następnie dodajemy cebulę, a na końcu, kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy podgotowaną fasolkę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
Przekładamy fasolkę na talerze, a na wierzchu kładziemy łososia i ozdabiamy go koperkiem.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami i sałatą.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 35 zł |