Salchicha magra - Przepis

Przepis kulinarny
Salchicha magra Zobacz 5 zdjęć

Kiedyś w Hiszpanii, zgodnie z dekretem królewskim, nie wolno było podawać alkoholu bez zakąski. Zupełnie jak za czasów PRL-u. Pojawiły się więc małe przekąski zawieszone na brzegach kufli i szklanic. Dziś, nie tylko w Hiszpanii, popularne stały się bary tapas, w których podaje się wino, piwo lub drinki serwując jednocześnie wiele różnych zakąsek. Jedną z nich są kiełbaski (salchicha magra) smażone z chili. Kilka rodzajów polskich kiełbasek idealnie nadaje się do przygotowania tego specjału.

Składniki:

10 lekko podwędzonych małych kiełbasek (np. frankfurterki),
1 papryczka chili.

Jak przyrządzić?

Papryczkę chili myjemy i usuwamy z niej pestki, a następnie siekamy.

Każdą z kiełbasek kroimy na 3 części.

Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i od razu minimalizujemy płomień.

Patelnię przykrywamy.

Kiełbaski smażymy przez 10 minut, czasami je obracając.

W połowie smażenia dodajemy do nich papryczki.

Całość intensywnie mieszamy.

Jak podawać?

Podajemy ciepłe, solo, nabite na wykałaczki lub z kawałkiem białego pieczywa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt12 zł

Salchicha magra: Podobne przepisy

Powiązane Tematy