Kiedyś w Hiszpanii, zgodnie z dekretem królewskim, nie wolno było podawać alkoholu bez zakąski. Zupełnie jak za czasów PRL-u. Pojawiły się więc małe przekąski zawieszone na brzegach kufli i szklanic. Dziś, nie tylko w Hiszpanii, popularne stały się bary tapas, w których podaje się wino, piwo lub drinki serwując jednocześnie wiele różnych zakąsek. Jedną z nich są kiełbaski (salchicha magra) smażone z chili. Kilka rodzajów polskich kiełbasek idealnie nadaje się do przygotowania tego specjału.
Składniki:
10 lekko podwędzonych małych kiełbasek (np. frankfurterki),
1 papryczka chili.
Jak przyrządzić?
Papryczkę chili myjemy i usuwamy z niej pestki, a następnie siekamy.
Każdą z kiełbasek kroimy na 3 części.
Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i od razu minimalizujemy płomień.
Patelnię przykrywamy.
Kiełbaski smażymy przez 10 minut, czasami je obracając.
W połowie smażenia dodajemy do nich papryczki.
Całość intensywnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy ciepłe, solo, nabite na wykałaczki lub z kawałkiem białego pieczywa.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |