Nic tak nie jednoczy rodziny, jak doskonałe, świeżo upieczone ciasto, podane do poobiedniej kawy lub herbaty. Ciasto brownie znane przede wszystkim Amerykanom, jest bardzo proste. Nie dodajemy do niego proszku, więc nie wygląda zbyt apetycznie, jest płaskie i niewyrośnięte. Co kryją w sobie te czekoladowe ciasteczka, że nie jesteśmy w stanie się im oprzeć? Moim zdaniem to czekolada, która niewątpliwie działa na zmysł smaku i powonienia. Ciasto jest po prostu pyszne!
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
20 dag masła,
2/3 szklanki mąki,
30 dag cukru,
20 dag włoskich orzechów,
6 jajek.
Jak przyrządzić?
Masło i pokruszoną czekoladę rozpuścić w misce ustawionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą.
Jajka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę cały czas miksując.
Na koniec wlać ostudzoną czekoladę z masłem.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast, przelać przegotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Ciasto posypać pokruszonymi orzechami i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piec około 20 minut.
Następnie wyjąć z blachy, usunąć papier i pokroić w kwadraty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |