Ciasta, ciasteczka, desery - to lubią nie tylko dzieci, ale i my dorośli, choć często z poczuciem winy. Ciastka z białą czekoladą znakomicie pasują i na sylwestrowy wieczór, i do noworocznej kawy. Są słodkie, delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. Zrobienie ich własnoręcznie to dodatkowa satysfakcja. Podczas przygotowywania ciasteczek znakomitą frajdę mają dzieci, bo mogą wycinać dowolne kształty foremkami.
Składniki:
2 tabliczki białej czekolady,
20 dag masła,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
6 jaj,
3 łyżki wiórków kokosowych,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Pokruszoną czekoladę rozpuścić razem z masłem.
Jaja ubić mikserem razem z cukrem na puszysty krem.
Stopniowo dodawać mąkę i dalej miksować.
Następnie dodać wystudzoną czekoladę z masłem i wiórki kokosowe.
Ciasto wylać na dużą blachę, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z blachy, przestudzić i wycinać różne kształty ciasteczek.
Można posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |