W zimnej spiżarni mojego domu miałam ukrytą średniej wielkości dynię z mojego ogrodu, więc postanowiłam przygotować prostą zupę z kluskami kładzionymi. Jeśli nie masz dyni w piwnicy lub spiżarni, możesz ją jeszcze kupić w niektórych supermarketach i na osiedlowych warzywniakach. To ostatni moment, by przypomnieć sobie smak jesieni. Zmiksowana na krem dyniówka ze skubankami smakuje zwłaszcza dzieciom i jest bardzo sycąca.
Składniki:
1,5 – 2 litry bulionu,
ćwiartka średniej wielkości dyni,
pieprz,
szczypta curry,
szczypta imbiru,
250 g mąki,
odrobina wody.
Jak przyrządzić?
Po obraniu dyni ze skórki i po usunięciu włóknistego miąższu wraz z pestkami, kroimy dynię na nieduże kawałki.
Wrzucamy je do gotującego się bulionu.
Doprawiamy odrobiną imbiru, curry i pieprzu.
Gotujemy chwilę, aż dynia zmięknie.
Następnie miksujemy całość na krem.
Zupa jest gotowa.
Teraz czas na przygotowanie klusek kładzionych, szarych lub jak kto woli skubanek.
W oddzielnym garnku gotujemy wodę, tyle ile zwykle potrzebujemy, by ugotować makaron.
Na talerz wykładamy mąkę.
Nalewamy do talerza odrobinę wody i palcami mieszamy mąkę, aż utworzy się coś w rodzaju suchej kulki.
Wody nie może być za dużo, ciasto nie może być mokre, tylko lekko mokre.
Woda ma związać mąkę, ale jej nie zmiękczyć.
Jeśli wlejemy za dużo wody, trzeba dosypać mąki.
Z utworzonej suchej kulki wyrywamy kawałki wielkości połowy kciuka i wrzucamy na osolony wrzątek.
Gotujemy chwilę, aż kluski będą miękkie w środku.
Wyjmujemy gorące i od razu wykładamy na talerze.
Jak podawać?
Zupę dyniową podajemy razem z ciepłymi kluskami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |