Zimą szczególnie miło sięgać po kulinarne wspomnienia z wakacji. Nie muszą być własne. Ważniejsze, by były egzotyczne, nowe i, co tu dużo mówić, mało pracochłonne. M’guena to idealna propozycja na zimowe wieczory. Żadnych niezwykłych składników, a efekt egzotyczny i mocno rozgrzewający.
Składniki:
4 nieduże ziemniaki,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
10 dag zielonego groszku z puszki,
4 jajka,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki,
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
2 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach.
Kiedy będą miękkie, wyjmujemy je z wody, obieramy i rozgniatamy widelcem.
Przekładamy do miski.
Cebulę i czosnek siekamy, a następnie szklimy na łyżce gorącego oleju.
2 jajka gotujemy na twardo.
Do miski z ziemniakami dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka na twardo pokrojone w kostkę i zielony groszek.
Pozostałe 2 jajka roztrzepujemy widelcem, dodając gałkę, paprykę, pieprz i sól, a potem wlewamy do masy w misce i dokładnie mieszamy.
Całość przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut.
Jak podawać?
M’guena podajemy na ciepło lub zimno, pokrojone jak tort.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |