Każdy zna kilka wersji jajecznicy i ma swój ulubiony smak. Ja lubię na słonince, z cebulą lub szczypiorkiem. Moja córka delikatną, na śmietanie lub maśle. A mąż po królewsku – ostrą, na kiełbasie chorizo, z papryczką chili, pomidorami, pieczarkami, kukurydzą i cebulą. Robi ją zawsze w niedzielę, gdy pozostali członkowie rodziny mają ochotę na śniadanie z jajek. Być może ten smak przypadnie wam do gustu.
Składniki:
5 dużych jaj (najlepiej ekologicznych lub z chowu ściółkowego),
kilka plasterków kiełbasy chorizo,
6 małych pieczarek,
1 cebula,
pół papryczki chili,
czubata łyżka kukurydzy z puszki,
1 pomidor lub łyżka pomidorów z puszki,
łyżka sosu pomidorowego lub przecieru,
szczypiorek,
sól,
2 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w nieduże kawałki kiełbasę chorizo i obsmaż z każdej strony.
W tym czasie poszatkuj cebulę.
Na patelnię wrzuć trochę masła, a gdy się rozpuści, dodaj cebulę.
Niech się zeszkli.
W tym czasie umyj i obierz ze skórki pieczarki.
Pokrój w plastry i dorzuć do zeszklonej cebuli i wysmażonej chorizo.
Smaż, aż woda z pieczarek odparuj.
Z papryczki chili usuń gniazda nasienne, pokrój drobno.
Następnie wrzuć na patelnię.
To samo zrób z odsączoną z wody łyżką kukurydzy z puszki.
Wszystko wymieszaj i trzymaj chwilę na ogniu, żeby składniki się podgrzały.
Na koniec wrzuć pokrojonego pomidora lub łyżkę posiekanych, sezonowych pomidorów z puszki.
Wymieszaj.
Potrzymaj chwilę na ogniu.
W tym czasie posiekaj drobno szczypiorek.
W naczyniu rozbijaj kolejno jajka, sprawdzając czy nie są nieświeże.
Wybieraj duże, z chowu ściółkowego, a najlepiej ekologiczne, wtedy będzie większa pewność ich jakości.
Jajka wymieszaj widelcem.
Na patelnię wrzuć pozostałą ilość masła, a następnie wylej jajka.
Zmniejsz gaz, posól do smaku i mieszaj, tak jak zwykle robisz jajecznicę.
Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Pieprz nie będzie potrzebny, bo ostry smak zapewni jajecznicy chorizo i chili.
Jajecznicę smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Moi domownicy wolą bardziej ściętą.
Przed podaniem jajecznicę posyp szczypiorkiem.
Jak podawać?
Podawaj z pieczywem lub na bagietce – jako kanapkę.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |