Dobry pomysł na mięso mielone. Nadziane na patyczki do szaszłyków i upieczone w piekarniku prezentuje się wyśmienicie. Taka odmiana spodoba się zwłaszcza dzieciom, dla których monotonia domowych przepisów bywa czasem udręką. Dodatek octu balsamicznego, posiekanej dymki i samo pieczenie w piekarniku spowoduje, że nawet zwyczajne mięso mielone nabierze szlachetnego charakteru.
Składniki:
½ kg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego,
1 jajko,
1 pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka octu balsamicznego,
½ łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki soli,
pieprz,
1 łyżka oleju.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Mięso wkładamy do miski.
Rozgniatamy widelcem.
Wlewamy do niego sok z cytryny, ocet balsamiczny, sos sojowy, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Dymkę kroimy w paseczki, najdrobniej - części białe.
Czosnek przeciskamy przez praskę wprost do mięsa.
Dodajemy dymkę, oregano, sól i pieprz.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po schłodzeniu mięsa jeszcze raz je dokładnie mieszamy.
Patyczki do szaszłyków zwilżamy wodą, by w piekarniku wytrzymały żar.
Oblepiamy je mięsem i każdą porcję polewamy odrobiną oleju.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez 10-15 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami lub frytkami i sałatą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |