Kolorowa przystawka z faszerowanych jaj ozdobi stół na przyjęciu i będzie się świetnie komponować z rozmaitymi wędlinami i serami. Jaja wypełnione puszystą masą jajeczną z kawiorem, łososiem i pastą z piklinga możesz też podać na śniadanie lub kolację. To drogi przepis, ale danie bardzo smaczne.
Składniki:
6 jaj,
mały słoiczek naturalnego kawioru z łososia (50g),
mały słoiczek ikry ryby atlantyckiej capelin (50g),
kilka plastrów norweskiego łososia wędzonego,
pasta z piklinga w tubce,
cytryna,
śmietanka kremowa 36%,
ćwiartka prawdziwego masła,
sól, pieprz.
Do dekoracji:
kiełki lucerny,
rukola,
rzeżucha,
bazylia.
Jak przyrządzić?
Jaja ugotować na twardo.
Przestudzić w zimnej wodzie.
Obrać ze skórki.
Przekroić na pół, wzdłuż.
Do miseczki wydrążyć żółtka.
Białka ułożyć na czterech talerzykach.
Żółtka rozdrobnić z ćwiartką prawdziwego, miękkiego masła, z odrobiną gęstej śmietany i sokiem z połowy cytryny.
Masa powinna nie być zbyt rzadka, więc ostrożnie dodawać śmietanę i sok z cytryny.
Uważać też z cytryną, żeby masa nie była za kwaśna.
Masę posolić, popieprzyć do smaku.
Powinna być puszysta i rozpływać się w ustach.
Wypełnić nią połówki jajek.
Na trzy połówki nałożyć kawałek wędzonego łososia i plasterek cytryny, na kolejne trzy kawior z łososia, na kolejne ikrę z capelina, na kolejne trzy wycisnąć z tubki pastę z piklinga.
Talerzyki z jajkami udekorować listkami rukoli, bazylii i kiełkami rzeżuchy oraz lucerny.
Jak podawać?
Podawać jako przystawkę na uroczystym obiedzie lub na śniadanie, kolację, z pieczywem, w otoczeniu rozmaitych wędlin i serów.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 48 zł |