Sałatka z młodej kalarepy

Przepis kulinarny
Sałatka z młodej kalarepy Zobacz 12 zdjęć

Największe spożycie kalarepy notuje się w Północnej Europie. W Polsce jest mniej popularna, a szkoda bo jej wartości odżywcze są duże, a szczególnie w młodych liściach, które koniecznie należy dodać do sałatek, surówek czy zup. Kalarepę jemy wtedy, kiedy jest młoda, bo ma soczysty, masłowaty miąższ, starsza staje się włóknista.

Składniki:

2 młode kalarepki,
opakowanie mozzarelli,
10 dag pomidorów koktajlowych,
ogórek,
sałata masłowa,
pół pęczka szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
jogurt naturalny,
łyżka posiekanego kopru,
łyżka natki pietruszki,
łyżka majonezu,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
grzanki.

Jak przyrządzić?

Kalarepę obrać.

Pokroić w cienkie pół plasterki.

Listki kalarepy drobno posiekać.

Ogórek dokładnie umyć.

Pokroić w dużą kostkę.

Osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki.

Szczypiorek pokroić.

Pomidorki koktajlowe i mozzarellę przekroić na pół.

Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do salaterki.

Przygotować sos.

Jogurt wymieszać z majonezem.

Dodać zmiażdżony czosnek, koperek i pietruszkę.

Przyprawić solą, pieprze i cukrem.

Jak podawać?

Przed podaniem sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać grzankami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł

Sałatka z młodej kalarepy: Podobne przepisy

Sałatka z młodej kalarepy: wypróbuj również

Powiązane Tematy