Największe spożycie kalarepy notuje się w Północnej Europie. W Polsce jest mniej popularna, a szkoda bo jej wartości odżywcze są duże, a szczególnie w młodych liściach, które koniecznie należy dodać do sałatek, surówek czy zup. Kalarepę jemy wtedy, kiedy jest młoda, bo ma soczysty, masłowaty miąższ, starsza staje się włóknista.
Składniki:
2 młode kalarepki,
opakowanie mozzarelli,
10 dag pomidorów koktajlowych,
ogórek,
sałata masłowa,
pół pęczka szczypiorku,
2 ząbki czosnku,
jogurt naturalny,
łyżka posiekanego kopru,
łyżka natki pietruszki,
łyżka majonezu,
sól, pieprz,
odrobina cukru,
grzanki.
Jak przyrządzić?
Kalarepę obrać.
Pokroić w cienkie pół plasterki.
Listki kalarepy drobno posiekać.
Ogórek dokładnie umyć.
Pokroić w dużą kostkę.
Osuszone listki sałaty porwać na mniejsze kawałki.
Szczypiorek pokroić.
Pomidorki koktajlowe i mozzarellę przekroić na pół.
Wszystkie składniki połączyć i przełożyć do salaterki.
Przygotować sos.
Jogurt wymieszać z majonezem.
Dodać zmiażdżony czosnek, koperek i pietruszkę.
Przyprawić solą, pieprze i cukrem.
Jak podawać?
Przed podaniem sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i posypać grzankami.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |