Sezon kapuściany w pełni – niech więc młoda kapusta częściej gości na naszych stołach. Gołąbki - czyli mielone mięso zawijane w liście młodej kapusty to popularne i smaczne danie. Oto przepis na gołąbki w innym wydaniu, z bardziej zdrowym i dietetycznym farszem z kurkami, które już pojawiły się na rynku. Mielone mięso z indyka z dodatkiem kaszy jęczmiennej i kurek to niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie. Młode liście kapusty dodają gołąbkom delikatności.
Składniki:
1 duża kapusta,
50 dag mielonego mięsa z indyka,
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
20 dag kurek,
łyżka masła,
cebula,
łyżka pokrojonego koperku,
kostka rosołowa,
mały koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz,
ewentualnie jogurt naturalny lub śmietana do zup.
Jak przyrządzić?
Z kapusty wykroić rdzeń (inaczej głąb) – do niczego się nie przyda.
Kapustę sparzyć w gorącej wodzie.
Oddzielić liście.
Odkroić zgrubiałe części u nasady liścia.
Kurki dokładnie umyć i pokroić.
Podsmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.
Dodać do mięsa.
Kaszę jęczmienną ugotować w 1,5 szk. wody.
Nie musi być zbyt miękka.
Ostudzoną kaszę dodać do mięsa.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze wymieszać.
Mięso porcjami układać na liściach kapusty i dokładnie zwijać.
W garnku ułożyć pozostałe liście kapusty.
Na nich układać gołąbki.
Zalać wodą.
Dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony koperek.
Jeśli chcesz, możesz zabielić sos jogurtem naturalnym lub śmietaną do zup.
Jak podawać?
Podawać z sosem i z sałatką z pomidorów.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 33 zł |