Młoda kapusta w wersji uszlachetnionej. Choć jest często traktowana tak samo jak jej starsza odpowiedniczka, to jednak wymaga specjalnego podejścia. Jej delikatny, w przeciwieństwie do starszej koleżanki, smak warto podkreślić procesem pieczenia i zestawem kilku niezbędnych dodatków. Wyśmienity letni dodatek do drugiego dania, choć także wspaniale smakuje solo.
Składniki:
1 i ½ kostki bulionu warzywnego,
1 główka małej kapusty,
15 dag sera żółtego,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
pieprz.
Jak przyrządzić?
W dużym rondlu gotujemy wodę.
Dodajemy do niej kostki bulionowe i gdy woda się zagotuje, delikatnie wkładamy do niej pokrojoną na ćwiartki lub ósemki główkę młodej kapusty.
Gotujemy ok. 30 minut, po czym delikatnie ją wyjmujemy i studzimy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mieszamy go z większą częścią bułki tartej, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i jajkiem.
Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy resztą bułki tartej.
Ustawiamy w niej kawałki kapusty i smarujemy je masą serową.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15-20 minut.
Jak podawać?
Podajemy jako dodatek do drugiego dania lub jako pełnoprawną jarską potrawę.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |