Jesienią na naszych stołach królują duszone na różne sposoby warzywa. Teraz są najtańsze i jest ich najwięcej. Jeśli jeszcze nie znasz zestawienia duszonych warzyw i jogurtu, musisz koniecznie spróbować, może twój pogląd na monotonię warzywnych dań ulegnie zmianie. Potrawa lekka i sycąca zarazem. Pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i pieczywa.
Składniki:
2 bakłażany,
½ papryki czerwonej,
½ papryki zielonej,
½ papryki żółtej,
4 duże pomidory,
1 duża cebula,
garść zielonej fasolki,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
3 łyżki oleju,
2 łyżki szczypiorku,
4 jajka ugotowane na twardo,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Bakłażany myjemy, suszymy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok. ½ godziny.
Kiedy będą upieczone, studzimy, obieramy, a cały miąższ rozgniatamy widelcem.
Papryki myjemy, czyścimy z nasion i kroimy na paseczki.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Cebulę siekamy, a zieloną fasolkę gotujemy.
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, potem dodajemy paprykę, chwilę smażymy je razem, po czym dodajemy bakłażany i pomidory.
Dusimy wszystko 10-15 minut.
Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Stawiamy potrawę na ogniu, dodajemy fasolkę i gotujemy to wszystko jeszcze kilka minut.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.
Na talerzu ozdabiamy połówką jajka.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub z ryżem w wersji bez jajka.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |