Kalafior w skorupce - Przepis

Przepis kulinarny
Kalafior w skorupce Zobacz 7 zdjęć

Kalafior - lekki, delikatny, bogaty w witaminy i minerały. Najbardziej znaną odsłoną kalafiora jest ta ugotowana, polana masłem i zarumienioną bułka tartą, choć chętnie chrupiemy go także na surowo w sałatkach. Dziś w mniej znanej wersji - w skorupce z dobrze przyprawionego sosu beszamelowego, posypany parmezanem i zapieczony w piekarniku. Pyszna chrupiąca, złocista skorupka, a w środku delikatny, miękki kalafior. Smaczna przekąska i ozdoba stołu.

Składniki:

1 kalafior,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
2 i pół łyżki startego parmezanu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
biały pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać ją z masłem.

Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polać kalafior, posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Kalafior jest gotowy, gdy wierzch ładnie się zarumieni na złocisty kolor.

Jak podawać?

Podawać możemy na ciepło i zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Kalafior w skorupce: Podobne przepisy

Kalafior w skorupce: wypróbuj również

Kalafior z migdałami, czyli jak zjeść lekko i smacznie

... Kalafior jest jednym z cenniejszych warzyw. Na taką ocenę wpływają zarówno walory smakowe jak i dietetyczne. Kalafior to prawdziwa bomba chemiczna, w dobrym tego słowa znaczeniu. Zawiera sód, potas ... , magnez, wapń, magnez, żelazo, cynk, ...

dawno temu

Zapiekanka z kalafiora

... się samodzielnie przygotować tego rodzaju posiłek. Prostą i bardzo smaczną propozycją jest zapiekanka z kalafiora. Jeżeli słyszysz o niej pierwszy raz albo też z chęcią przypomnisz sobie jej znakomity smak ... przy znacznym udziale wielu witamin ...

dawno temu

Sposób na kotlety z kalafiora

... Początek tygodnia, a tobie już skończyły się pomysły na obiad. Spróbuj czegoś nowego. Co powiesz na kotlety z kalafiora? Jeśli lubisz to warzywo, takie danie na pewno będzie ci smakowało ... pietruszkipieprz, sólolej do smażenia Krok 1 Ugotuj ...

dawno temu

Sałatka z kalafiora - pyszne śniadanie do pracy

... . Pora z tym skończyć. Ja skończyłam. Na dziś zrobiłam sobie pyszną sałatkę z kalafiora. Już nie mogę się doczekać przerwy. ... . Pora z tym skończyć. Ja skończyłam. Na dziś zrobiłam sobie pyszną sałatkę z kalafiora. Już nie mogę się doczekać ...

dawno temu

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

... Warto gotować to, co akurat przynosi nam natura. Skoro wszędzie pełno świeżych warzyw, trzeba je maksymalnie wykorzystać. Kotlety z kalafiora? To żaden problem. Dorzucamy jeszcze brokuły i pyszne ... jajka5 dag żółtego serasól, pieprzolej do ...

dawno temu

Kalafior z ziemniakami, czyli pyszna przekąska

... Kalafior z ziemniakami to rzadkie połączenie, ale wcale nie znaczy, że złe. Takie szybkie danie przyda się na pewno, kiedy wpadną niezapowiedziani goście lub gdy dzieciaki nagle zgłodnieją. Potrawa ... młodych ziemniakówkalafiornatkę ...

dawno temu

Sałatka z kalafiora

... , że..niczego jej nie brakuje! Niemożliwe? A jednak! Chrupiąca sałatka z kalafiora to idealna propozycja na powitanie nadchodzącej wiosny! ... , że..niczego jej nie brakuje! Niemożliwe? A jednak! Chrupiąca sałatka z kalafiora to idealna ...

dawno temu

Orzechy. Zdrowie w twardej skorupce

... Jesień to okres wielkiej obfitości różnokolorowych, soczystych i smacznych warzyw i owoców. Jest to również czas zbioru orzechów włoskich i laskowych, które pod twardą skorupką skrywają smaczne ...

dawno temu

Antyoksydanty a mukowiscydoza

... Przeciwutleniacz o nazwie tiocyjanian, który znajduje się w warzywach, takich jak brokuły i kalafior, chroni przed uszkodzeniem komórek spowodowanych przez substancje chemiczne, produkowane ...

dawno temu

Główka pełna inspiracji

... Dziś przedstawiam Wam potrawy, w których główną rolę mają znane nam główki: kapusty, brokuł, brukselki, kalafiora. Choć muszę przyznać, że jako dziecko szczerze nie lubiłam tych warzyw, to powoli ... polecałabym kawałki kiełbasy, bo świetnie ...

dawno temu

Test jajek. O czym świadczy kolor żółtek?

... jak odróżnić jajka ekologiczne od tych najgorszej jakości. - Pierwsza cyferka na skorupce informuje z jakiego chowu pochodzą jajka. Im mniejsza wartość, tym jajko jest zdrowsze. Wyróżniamy cztery rodzaje ...

dawno temu

Games & Toys – branżowe targi w Łodzi

...   Zarezerwuj sobie termin 2-4.10.2009r. w Łodzi. To jedyne w Polsce takie targi zabawkarskie. W obiektach targowych przy ul. Ks. Ignacego Skorupki wielu wystawców przedstawi swój zabawkowy asortyment. ... Zarezerwuj sobie termin 2-4.10.2009r. w ...

dawno temu

Co siedzi w jajku?

... Przeciętne jajko kurze waży 50 g, z czego 30 g przypada na białko, 16 g na żółtko i 4 g na skorupkę. Każde to unikalna kompozycja składników odżywczych, potrzebnych do rozwoju nowego życia. Znajduje ...

dawno temu

Zielone warzywa ważne podczas diety

...   Dla niektórych sama myśl o jedzeniu takich zielonych warzyw jak np. brokuł, brukselki, groszku, czy kalafiora budzi obrzydzenie. Jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi dużo witamin, są zdrowe i świetnie uzupełniają dietę. Więc ...

dawno temu

Brąz skóry dzięki warzywom

... Dwa tygodnie przed urlopem możesz zastosować „słoneczną” dietę. Jej bazą powinny być warzywa i owoce (marchewka, pomidory, jagody, sałata, czarne porzeczki, papryka, brukselka, kalafior, cytrusy ...

dawno temu

Jak gotować brokuły?

... Siostra kalafiora i sprzymierzeniec zgrabnej sylwetki. W 100 g tych waży jest jedynie 22 kalorii, trudno więc się dziwić, że są jednym z chętniej polecanych przez dietetyków składników skutecznej ...

dawno temu

Ciemieniucha u niemowląt

... Kiedy na głowie maluszka dostrzeżesz łuszczącą się żółtą skórkę, nie wpadaj w panikę. To ciemieniucha - bardzo częsta przypadłość noworodków i niemowląt. Oprócz nieestetycznej skorupki na głowie ...

dawno temu

Jesienna dieta

... smaczne i zdrowe. Witaminy w nich zawarte dodają energii. Pamiętaj jednak o kilku zasadach: warzywa należy kroić tuż przed podaniem, ziemniaki gotować w skorupkach, podobnie marchewkę, pietruszkę ... przyda się wzmocnienie w postaci witaminy C, ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Powiązane Tematy