Kalafior w skorupce

Przepis kulinarny
Kalafior w skorupce Zobacz 7 zdjęć

Kalafior - lekki, delikatny, bogaty w witaminy i minerały. Najbardziej znaną odsłoną kalafiora jest ta ugotowana, polana masłem i zarumienioną bułka tartą, choć chętnie chrupiemy go także na surowo w sałatkach. Dziś w mniej znanej wersji - w skorupce z dobrze przyprawionego sosu beszamelowego, posypany parmezanem i zapieczony w piekarniku. Pyszna chrupiąca, złocista skorupka, a w środku delikatny, miękki kalafior. Smaczna przekąska i ozdoba stołu.

Składniki:

1 kalafior,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
2 i pół łyżki startego parmezanu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
biały pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać ją z masłem.

Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polać kalafior, posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Kalafior jest gotowy, gdy wierzch ładnie się zarumieni na złocisty kolor.

Jak podawać?

Podawać możemy na ciepło i zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Kalafior w skorupce: Podobne przepisy

Kalafior w skorupce: wypróbuj również

Powiązane Tematy