Kalafior - lekki, delikatny, bogaty w witaminy i minerały. Najbardziej znaną odsłoną kalafiora jest ta ugotowana, polana masłem i zarumienioną bułka tartą, choć chętnie chrupiemy go także na surowo w sałatkach. Dziś w mniej znanej wersji - w skorupce z dobrze przyprawionego sosu beszamelowego, posypany parmezanem i zapieczony w piekarniku. Pyszna chrupiąca, złocista skorupka, a w środku delikatny, miękki kalafior. Smaczna przekąska i ozdoba stołu.
Składniki:
1 kalafior,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
2 i pół łyżki startego parmezanu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
biały pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać ją z masłem.
Powoli dodawać mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Przyprawić go gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać kalafior, posypać parmezanem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Kalafior jest gotowy, gdy wierzch ładnie się zarumieni na złocisty kolor.
Jak podawać?
Podawać możemy na ciepło i zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |