Święta to zapach miodu, cynamonu, bakalii, goździków i czekolady. Aby wyczarować z nich coś słodkiego pieczemy ciasta - bez nich święta tracą swoją moc. Ciasto warstwowe to połączenie kakao, maku, wiórków kokosowych, przełożone kremem budyniowym. Całość uzupełniają bakalie. Znakomicie nadaje się na święta i nie tylko.
Składniki:
szklanka mąki,
pół szklanki cukru,
5 jajek,
pół szklanki oleju słonecznikowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki wiórków kokosowych,
łyżka kakao,
pół szklanki maku,
pół l mleka,
opakowanie kremu do karpatki,
pół kostki masła,
pół tabliczki czekolady,
słoiczek dżemu jagodowego lub porzeczkowego,
2 łyżki sparzonych rodzynek,
5 g orzechów włoskich,
tłuszcz i bułka tarta do posmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wiórki kokosowe (pozostawiając jedną łyżeczkę).
Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części, czyli łyżka ciasta z makiem, obok łyżka ciasta z wiórkami kokosowymi i obok łyżka ciasta z kakao.
I tak aż do wyczerpania składników.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Krem karpatkowy przygotowujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, studzimy i miksujemy z masłem.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Na jednej układamy ¾ ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.
Wierzch ciasta smarujemy dżemem jagodowym lub porzeczkowym.
Na dżem wykładamy pozostawioną ¼ kremu, posypujemy startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, sparzonymi rodzynkami.
Dekorujemy cząstkami orzechów włoskich.
Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |