Zimą trzeba koniecznie pamiętać o uzupełnianiu niezbędnych do jej przetrwania zdrowych składników odżywczych, soli mineralnych, witamin. Brukselka nam ich dostarczy. Jest też źródłem beta karotenu i witaminy B1, czyli odmładza i wpływa bezpośrednio na poprawę samopoczucia. Odrobina cynamonu niweluje ostry brukselkowy smak i zapach. Rukola nadaje sałatce nieco orzechowy charakter, a dzięki pestkom dyni całość prezentuje się i smakuje wykwintnie.
Składniki:
40 dag brukselki,
½ łyżeczki cynamonu,
20 dag czerwonej fasolki (ugotowanej lub z puszki),
2 cebule,
biała część pora,
liście rukoli,
2 łyżki pestek z dyni,
5 łyżek oliwy,
sok z 1 cytryny,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pod koniec gotowania dodajemy cynamon.
Gdy będzie miękka, odsączamy ją i studzimy.
Duże główki kroimy na połówki, małe zostawiamy.
Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i dusimy na 2 łyżkach oliwy.
Kiedy będzie szklista, zdejmujemy ją z patelni.
Por myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 3 minuty, na małym ogniu, stale mieszając.
Do małego słoiczka wlewamy resztę oliwy, sok z cytryny, łyżeczkę musztardy.
Wsypujemy tymianek, sól i pieprz.
Słoiczek zakręcamy i dobrze wstrząsamy.
Brukselkę wsypujemy do salaterki, na to cebulę, fasolkę, por, pestki dyni i czyste liście rukoli.
Polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do kotletów czy krokietów ziemniaczanych.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |