Przełam standardowe myślenie o buraczkach w kuchni (barszczyk czerwony, domowa ćwikła, buraczki zasmażane) i przygotuj sałatkę z buraczków z dodatkiem mandarynek i jabłek. Dodaj ją do mięs, wędlin lub zjedz samą. Buraczki to cenne źródło kwasu foliowego i witamin (polecane są kobietom w ciąży).
Składniki:
3 buraczki,
3 mandarynki,
3 jabłka,
mała cebula.
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki soku z mandarynek,
sól,
pieprz,
cukier.
Jak przyrządzić?
Buraczki ugotować nie obierając.
Następnie usunąć skórę i zetrzeć na jarzynowej tarce o dużych oczkach.
Skropić dwiema łyżkami soku z cytryny.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Dwa jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
Dwie mandarynki pokroić w kostkę.
Buraczki, jabłka, mandarynki i cebulę wymieszać razem.
Oliwę połączyć z sokiem z połowy mandarynki, z dwiema łyżkami soku z cytryny.
Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Przygotowanym sosem polać sałatkę.
Udekorować kawałkami mandarynek i pozostawionym jabłkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |