Ciepła, pożywna zupa. Szybko rozgrzewa, poprawia samopoczucie, dodaje energii, gdy za oknem wciąż zima. Zachęca intensywnym aromatem koperku, a także bogactwem warzyw, tak bardzo potrzebnych w tym okresie. Całość uzupełniają parzone kluseczki. Miękkie i delikatne znakomicie pasują do koperkowej.
Składniki:
duży pęczek koperku,
2 marchewki,
pietruszka,
biała część pora,
połowa niedużego selera,
kostka rosołowa,
łyżeczka masła,
łyżka mąki,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
sól, pieprz.
Kluski parzone:
100 g masła,
2 jajka,
1 żółtko,
sól,
½ szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Ugotować wywar z oczyszczonych, obranych i pokrojonych warzyw.
Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę masła.
Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią zupę.
Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.
Zupę zagotować.
Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.
Pół szklanki wody zagotować z masłem.
Posolić, powoli wsypywać mąkę.
Gotować, aż masa zacznie odstawać od garnka.
Przestudzić.
Dodać jajka i żółtko.
Ciasto wyrobić mikserem.
Masę odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.
Ciasto nabierać małą łyżeczką i wrzucać na osolony wrzątek.
Po wypłynięciu kluseczki wybrać łyżką cedzakową.
Jak podawać?
Ciepłe kluseczki podawać razem z zupą koperkową.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |