Wiosenna sałatka, niskokaloryczna, a jednak dająca energię na wiele godzin. Dużo smacznego jedzenia z jednej główki sałaty. Warto na przednówku zadbać o witaminy, zanim jeszcze nadejdzie prawdziwa wiosna. Odrobina świeżego imbiru nada tej potrawie nieco egzotyczny charakter, miły sos z miodu i musztardy zapewni wyrafinowany smak.
Składniki:
50 dag piersi z indyka,
główka zielonej sałaty,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
8 pomidorków koktajlowych,
2 łyżki siekanego szczypiorku,
mały kawałek świeżego imbiru,
2 łyżki oliwy.
Sos:
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka sosu sojowego,
sok z ½ cytryny,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi z indyka kroimy w kostkę, imbir ścieramy na drobnej tarce.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przez 1 minutę starty imbir, a następnie kawałki indyka.
Smażymy je ok. 5 minut i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy na talarki i obsmażamy na tej samej patelni, aż zmięknie.
Do dużej miski wkładamy sałatę podartą na mniejsze kawałki.
Papryki kroimy na wąskie paseczki, pomidorki na połówki, a szczypiorek siekamy.
Warzywa dodajemy do sałaty, wrzucamy tam kawałki indyka i podsmażoną cebulę.
Mieszamy.
Składniki na sos mieszamy ze sobą w małym słoiczku, wlewamy na sałatę i dokładnie mieszamy.
Jak podawać?
Podajemy solo lub z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |