Coraz rzadziej decydujemy się na przygotowanie makaronu własnoręcznie. Powodów jest dużo, a główne to brak czasu i różnorodność makaronów na półkach sklepowych. Zawsze też można pójść na obiad do babci czy mamy. Ja jednak lubię domowy makaron i od czasu do czasu taki właśnie pojawia się na naszym stole. Makaron z leśnymi grzybami i pysznym sosem, posypany żółtym serem to smaczne danie obiadowe, aromatyczne i sycące.
Składniki:
300 g mąki pszennej,
2 jaja,
szczypta soli,
kilka łyżek wody,
200 g leśnych grzybów mrożonych,
cebula,
2 ząbki czosnku,
50 g słodkiej śmietanki,
pęczek natki pietruszki,
łyżka masła,
100 g sera parmezan lub innego sera żółtego,
majeranek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z mąki, jajek, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienkie płaty i zostawić do podsuszenia.
Następnie pociąć na długie paski o szerokości 3-5mm.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Grzyby rozmrozić, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z grzybami smażyć na maśle.
Dodać drobno pokrojony czosnek.
Gdy woda odparuje na patelni, dodać natkę pietruszki, śmietanę.
Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Chwilę smażyć, aż sos zacznie gęstnieć.
Do sosu dodać ugotowany makaron.
Jak podawać?
Danie posypać startym serem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |