Kruche i cienkie ciasto z jabłkami z własnoręcznie wykonanym karmelem – czyli moja ulubiona tarta. Lekko ciągnący, bardzo słodki karmel i jabłka o kwaśnym posmaku to kompozycja idealna. Smakowity deser z powodzeniem może pojawić się na wszelkich uroczystościach.
Składniki:
Ciasto:
szklanka + 2 łyżki mąki pszennej,
1/3 szklanki mąki kukurydzianej,
3/4 kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 żółtka.
Karmel:
200 g brązowego cukru,
pół kostki masła,
3 łyżki śmietany kremówki,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli,
1 kg jabłek,
łyżka masła.
Bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na gładki krem.
Dodać obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec 20-25 minut.
Brązowy cukier, masło, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli rozgrzać na patelni i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż karmel zacznie gęstnieć.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i krótko podsmażyć na maśle.
Do jabłek dodać przygotowany karmel i wszystkie składniki chwilę smażyć.
Karmel z jabłkami wyłożyć na upieczony spód tarty.
Jak podawać?
Po ostygnięciu tarta jest gotowa do podania.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |