Najbardziej oczekiwane owoce to truskawki. Zachwycają fantastycznym smakiem i zapachem. Ze smutkiem obserwujemy jak jest ich coraz mniej i cena coraz wyższa. To znak, że sezon truskawkowy dobiega końca. Warto zachwycić się jeszcze ich smakiem. W tym przepisie musi być dużo owoców i przynajmniej część o kwaskowatym smaku. Celowo więc wybrałam rabarbar. On także niedługo się skończy, warto więc skorzystać i z jego dobrodziejstw.
Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki cukru,
3 jaja,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
¾ kostki masła,
80 dag truskawek,
35 dag rabarbaru,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i śmietanę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
Całość delikatnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na cieście ułożyć truskawki przekrojone na pół i obrany rabarbar pokrojony na kawałki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Jak podawać?
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |