Młode warzywa, których jest coraz więcej na rynku, kuszą wyglądem, zapachem i inspirują do kulinarnych wariacji. Smak młodych warzyw jest niepowtarzalny, dlatego warto z nich korzystać właśnie teraz. Kalafior kojarzy nam się z roztopionym masłem i bułką tartą, mniej używany jest w sałatkach – a to błąd.
Składniki:
1 średniej wielkości kalafior,
8 krążków ananasa z puszki,
10 dag orzechów włoskich,
pół pęczka natki pietruszki,
łyżeczka curry,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Ostudzić, podzielić na różyczki.
Ananasa odsączyć, pokroić w słupki.
Orzechy podzielić na niezbyt małe cząstki.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić curry, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sosem.
Jak podawać?
Sałatkę podawać schłodzoną.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 14 zł |