Sałatka z kalafiora i ananasa - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka z kalafiora i ananasa Zobacz 7 zdjęć

Młode warzywa, których jest coraz więcej na rynku, kuszą wyglądem, zapachem i inspirują do kulinarnych wariacji. Smak młodych warzyw jest niepowtarzalny, dlatego warto z nich korzystać właśnie teraz. Kalafior kojarzy nam się z roztopionym masłem i bułką tartą, mniej używany jest w sałatkach – a to błąd.

Składniki:

1 średniej wielkości kalafior,
8 krążków ananasa z puszki,
10 dag orzechów włoskich,
pół pęczka natki pietruszki,
łyżeczka curry,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Ostudzić, podzielić na różyczki.

Ananasa odsączyć, pokroić w słupki.

Orzechy podzielić na niezbyt małe cząstki.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Majonez połączyć z jogurtem, przyprawić curry, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, polać sosem.

Jak podawać?

Sałatkę podawać schłodzoną.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt14 zł

Sałatka z kalafiora i ananasa: Podobne przepisy

Sałatka z kalafiora i ananasa: wypróbuj również

Powiązane Tematy