Masz ochotę na coś słodkiego? Cienkie, chrupiące, bardzo słodkie ciasteczka, pachnące czekoladą i migdałami to super dodatek do świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Takie ciastka zawsze możemy przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym pudełku w razie odwiedzin niezapowiedzianych gości. Robi się je bardzo szybko, piecze tylko 5 minut.
Składniki:
25 dag cukru,
20 dag zmielonych migdałów,
2 łyżki mąki,
pół łyżeczki cynamonu,
2 białka,
tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
20 dag cukru, migdały, orzechy, mąkę i cynamon dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Czekoladę i pianę z białek dodać do sypkich składników, wszystko połączyć i wyrobić ciasto.
5 dag cukru rozsypać na stolnicy i na nim rozwałkować cienki placek z ciasta.
Wykrawać małe ciasteczka, posypywać je brązowym cukrem i układać na blasze wyłożonej pergaminem.
Ciasto pozostawić do wysuszenia na pół godziny.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni, 5 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |