Tanie danie. I dzięki patentowi z kostką rosołową naprawdę smaczne. Można z dwóch niewielkich cukinii przyrządzić obiad dla czterech osób. Charakter placuszków zależy od tego, jaki smak reprezentuje kostka rosołowa. Bulion warzywny w kostce jest delikatny, cielęcy daje szlachetny aromat, a grzybowy nada placuszkom mocnego charakteru.
Składniki:
2 cukinie,
pół szklanki mleka,
2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
1 kostka rosołowa,
olej do smażenia,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinie myjemy, ale nie obieramy.
Kroimy na okrągłe, centymetrowe plasterki i obsypujemy je solą i pieprzem.
W misce miksujemy mąkę, jajka, mleko, rozkruszoną kostkę rosołową wyrabiając gęste ciasto.
Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy z obu stron na gorącym oleju.
Kiedy uzyskają złoty kolor, zdejmujemy je z patelni na papierowy ręcznik, by osączyć z tłuszczu.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |