Dyniowe kopytka

Przepis kulinarny
Dyniowe kopytka Zobacz 8 zdjęć

Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, jest pomocna w dietach odchudzających. Kopytka dyniowe to zdrowsza wersja tego znanego dania, polecana szczególnie dzieciom. Kopytka możemy podawać polane masłem z bułką tartą, posypane serem lub na słodko ze śmietanką zmiksowaną ze świeżymi owocami.

Składniki:

pół kg ziemniaków,
40 dag miąższu z dyni,
jajko,
szklanka mąki,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1/4 kostki masła,
łyżka bułki tartej,
łyżka parmezanu.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Z dyni wyciąć sam miąższ i ugotować w niewielkiej ilości wody.

Następnie odcedzić i zmiksować.

Ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę.

Ziemniaki połączyć z dynią, dodać jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem.

Z ciasta uformować wałek, pokroić na 2 cm odcinki i każdą część lekko rozpłaszczyć.

Gotować w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i smażyć aż bułka nabierze złotego koloru.

Jak podawać?

Kopytka układać na talerzu, polać masłem z bułką tartą i posypać parmezanem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt15 zł

Dyniowe kopytka: Podobne przepisy

Dyniowe kopytka: wypróbuj również

Powiązane Tematy