Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, jest pomocna w dietach odchudzających. Kopytka dyniowe to zdrowsza wersja tego znanego dania, polecana szczególnie dzieciom. Kopytka możemy podawać polane masłem z bułką tartą, posypane serem lub na słodko ze śmietanką zmiksowaną ze świeżymi owocami.
Składniki:
pół kg ziemniaków,
40 dag miąższu z dyni,
jajko,
szklanka mąki,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1/4 kostki masła,
łyżka bułki tartej,
łyżka parmezanu.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach.
Z dyni wyciąć sam miąższ i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Następnie odcedzić i zmiksować.
Ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę.
Ziemniaki połączyć z dynią, dodać jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem.
Z ciasta uformować wałek, pokroić na 2 cm odcinki i każdą część lekko rozpłaszczyć.
Gotować w lekko osolonej wodzie.
Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i smażyć aż bułka nabierze złotego koloru.
Jak podawać?
Kopytka układać na talerzu, polać masłem z bułką tartą i posypać parmezanem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |