Panuje opinia, że grzyby nie mają witamin, więc nie są cenne dla naszego organizmu. Ale ponieważ nie witaminy decydują o smaku potrawy, to póki jest czas, korzystajmy z dobrodziejstw lasu i delektujmy się potrawami ze świeżych grzybów. Połączenie grzybów, ryby i kapusty kiszonej to zachęcający eksperyment kulinarny i ciekawy, niebanalny smak.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
25 dag kiszonej kapusty,
cebula,
pęczek koperku,
25 dag grzybów leśnych,
10 dag masła,
20 dag fileta z dorsza,
liść laurowy,
łyżka mąki,
zioła prowansalskie,
jajko,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Rozmrozić ciasto francuskie.
Kapustę smażyć na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej cebuli, koperku i liścia laurowego.
Kapustę podlać 3 łyżkami wody, przyprawić solą i pieprzem.
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki.
Smażyć na niewielkiej ilości masła, doprawić solą i pieprzem.
Pozostałe masło rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.
Połowę zasmażki dodać do kapusty, drugą do grzybów.
Rybę przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Na rozmrożony płat ciasta położyć kiszoną kapustę, następnie filet rybny, a na samym wierzchu grzyby.
Całość zawinąć w ciasto, dobrze skleić, aby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.
Jak podawać?
Przed podaniem pokroić na grubsze plastry.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |