Trzy smaki we francuskim cieście - Przepis

Przepis kulinarny
Trzy smaki we francuskim cieście Zobacz 12 zdjęć

Panuje opinia, że grzyby nie mają witamin, więc nie są cenne dla naszego organizmu. Ale ponieważ nie witaminy decydują o smaku potrawy, to póki jest czas, korzystajmy z dobrodziejstw lasu i delektujmy się potrawami ze świeżych grzybów. Połączenie grzybów, ryby i kapusty kiszonej to zachęcający eksperyment kulinarny i ciekawy, niebanalny smak.

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego,
25 dag kiszonej kapusty,
cebula,
pęczek koperku,
25 dag grzybów leśnych,
10 dag masła,
20 dag fileta z dorsza,
liść laurowy,
łyżka mąki,
zioła prowansalskie,
jajko,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Rozmrozić ciasto francuskie.

Kapustę smażyć na łyżce masła z dodatkiem pokrojonej cebuli, koperku i liścia laurowego.

Kapustę podlać 3 łyżkami wody, przyprawić solą i pieprzem.

Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki.

Smażyć na niewielkiej ilości masła, doprawić solą i pieprzem.

Pozostałe masło rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Połowę zasmażki dodać do kapusty, drugą do grzybów.

Rybę przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Na rozmrożony płat ciasta położyć kiszoną kapustę, następnie filet rybny, a na samym wierzchu grzyby.

Całość zawinąć w ciasto, dobrze skleić, aby zawartość nie wydostała się na zewnątrz.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć w kilku miejscach.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut.

Jak podawać?

Przed podaniem pokroić na grubsze plastry.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt27 zł

Trzy smaki we francuskim cieście: Podobne przepisy

Trzy smaki we francuskim cieście: wypróbuj również

Pierożki z ciasta francuskiego

... można zrobić z ciasta kluskowego, ziemniaczanego, drożdżowego i w końcu z ciasta francuskiego. Do środka natomiast włożyć można: owoce, warzywa, mięso, ryby czy produkty nabiałowe. Ciekawym pomysłem ... na unowocześnienie dobrze nam znanych ...

dawno temu

Gofry francuskie - słodko i zmysłowo

... Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Dla wybrańców przepis na ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas ...

dawno temu

Ciasto budyniowe

... tego nie mamy pojęcia, co się znajduje w jedzonym cieście francuskim bądź biszkoptach. Najlepszym rozwiązaniem dla kobiet dopiero rozpoczynających swoją przygodę z kuchnią jest wykorzystanie szybkich ... Chyba nie ma nic lepszego pod słońcem niż ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak ozdobić tort owocami świeżymi lub mrożonymi? Glazurowanie owoców

... Pieczenie ciast to prawdziwa sztuka. Idealna kompozycja smaków, aksamitne kremy, puszyste biszkopty i kruche chrupki – o tym wszystkim musi pamiętać wirtuoz tortów. Bywa on – na równi z malarzem ... przy pomocy lukru figurki, a prym wiodą ciasta ...

4 miesiące temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie ... to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich ...

dawno temu

Na dziś – kuchnia francuska

...   Kuchnia francuska od lat jest wyznacznikiem doskonałego połączenia smaków i aromatów. Marzeniem każdego konsumenta jest obiad we francuskiej restauracji, a kucharza – praca w niej ... z tego kraju, należy się przygotować na poważne odchudzenie ...

dawno temu

Francuski manicure

... Francuski manicure jest dosyć popularnym sposobem na upiększanie paznokci, zobacz, jak się go wykonuje. ...

dawno temu

Ciasto orzechowiec

... i kupujemy go w sklepie. Nie zawsze jednak nabyte produkty odpowiadają nam smakiem i ceną, dlatego coraz częściej zastanawiamy się, czy nie możemy zrobić ich samodzielnie. Bardzo lubianym ciastem ... Ciasta, ciasteczka, cukierki, kolorowe ...

dawno temu

Moda francuska

... sportowy? Być może odpowiednia będzie dla ciebie moda francuska. To francuscy projektanci narzucają od wieków określone trendy w modzie. Do najpopularniejszych francuskich projektantów zaliczamy Chanel, Christiana Diora, Jean-Paula Gaultiera, ...

dawno temu

Dodatki do ciast

...   Szarlotka, sernik czy zwyczajne drożdżowe. Do każdego z tych rodzajów ciast przydałoby się coś, co nadałoby im oryginalnego smaku. Tylko jak wybrać takie dodatki, by zaznać kulinarnej rozkoszy podniebienia, degustując cukierniczy wypiek? ... ...

dawno temu

Zmysł smaku

... w nas wyraźną niechęć? Pierwsze obserwacje dotyczące smaku można poczynić samemu podczas jedzenia, ale także przyglądając się zachowaniu innych. Chyba każdy z nas zastanawiał się, dlaczego degustatorzy wina ... przepłukują usta odrobiną wody. ...

dawno temu

Ciasto zebra

... z głębi serca, to jednak przygotowane przez nas ciasto nie zawsze dorównuje tym, które kupujemy w cukierniach. Co ciekawe, największych obaw nie wzbudza tutaj smak naszych ciast i ciasteczek ... , ale ich wygląd. I chociaż często robimy je ...

dawno temu

Ciasto biszkoptowe

... Czym byłoby życie prawdziwego amatora wykwintnych smaków bez deserów? To właśnie one wspaniale oddziałują na nasz zmysł smaku, przynosząc nam nie lada przyjemność. Nie ma chyba większej satysfakcji ... dla początkującego kucharza niż ...

dawno temu

Ciasto blok

... możliwość kupienia czekolad i to w różnych postaciach, a także smakach. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały wyroby czekoladopodobne, a jedynym sposobem na zasmakowanie choć niewielkiej ilości ... ziaren kakaowca było samodzielne ...

dawno temu

Ciasto kawowe

... , jest ciasto kawowe. Łączy ono wszystko to, co w ziarnach kawy najlepsze – aromat, wyśmienity smak i niepowtarzalny kolor. Nie czekaj i już teraz poznaj sprawdzony przepis na ciasto kawowe. ... , że wyrosła ze słodyczy. Nie ulega wątpliwości, ...

dawno temu

Omlet francuski

... klasyczny omlet francuski. Jeśli nie macie zamiaru poprzestać na myślach, możecie spróbować zrobić go w domu w lekko zmodyfikowanej wersji. ... łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Jak przygotować omlet francuski? 119 Rozgrzej lekko oliwę ...

dawno temu

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

... w kolorze pomarańczy z lukrem na wierzchu trudno się oprzeć. Co przemawia na jego korzyść? Bogata zawartość witamin (podobnie jak np. ciasto dyniowe) oraz wyborny, bardzo subtelny smak. ... Popularne w Stanach Zjednoczonych „carrrot cake” znają ...

dawno temu

Przepyszne lekkie ciasto z wiśniami

... Jakoś utarło się, że prawdziwy, najczęściej świąteczny obiad składa się z trzech dań: pierwszego w postaci zupy, drugiego mięsnego i z deseru. Bez tego ostatniego posiłek wydaje się jakiś ... nie uroczysty. Anglicy piją herbatkę o swojej „tea ...

dawno temu

Powiązane Tematy