Diabelskie żeberka - Przepis

Przepis kulinarny
Diabelskie żeberka Zobacz 9 zdjęć

Żeberka pieczone bądź duszone to tradycyjne polskie danie. Lubimy je na ostro, miodowo- czosnkowe, z warzywami, z ziołami, a nawet z owocami. Jest to jedno z najtańszych mięsnych dań, szczególnie lubianych przez panów, często spożywane z nieodłącznym kufelkiem piwa. Nie tylko do piwa i nie tylko dla panów… żeberka w diabelskiej wersji. Palce lizać!

Składniki:

1 kg wieprzowych żeberek,
2 ostre papryczki chili,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
pieprz,
sól.

Jak przyrządzić?

Cebulę, papryczki, czosnek drobno posiekać.

Dodać sól, pieprz i oliwę.

Marynatę mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.

Żeberka umyć, osuszyć, obłożyć marynatą i odstawić na pół godziny.

Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1,2 godziny.

Jak podawać?

Podawać z surówkami lub kiszonymi ogórkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt22 zł

Diabelskie żeberka: Podobne przepisy

Diabelskie żeberka: wypróbuj również

Powiązane Tematy