Żeberka pieczone bądź duszone to tradycyjne polskie danie. Lubimy je na ostro, miodowo- czosnkowe, z warzywami, z ziołami, a nawet z owocami. Jest to jedno z najtańszych mięsnych dań, szczególnie lubianych przez panów, często spożywane z nieodłącznym kufelkiem piwa. Nie tylko do piwa i nie tylko dla panów… żeberka w diabelskiej wersji. Palce lizać!
Składniki:
1 kg wieprzowych żeberek,
2 ostre papryczki chili,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
pieprz,
sól.
Jak przyrządzić?
Cebulę, papryczki, czosnek drobno posiekać.
Dodać sól, pieprz i oliwę.
Marynatę mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
Żeberka umyć, osuszyć, obłożyć marynatą i odstawić na pół godziny.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1,2 godziny.
Jak podawać?
Podawać z surówkami lub kiszonymi ogórkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |