Czasem rukola kupiona do wykwintnej sałatki, niewykorzystana w całości, zalega w lodówce jak wyrzut sumienia. Czasem kusi w sklepie, a brak nam pomysłu na jej wykorzystanie. Polecam kluski z rukolą i ziarnem słonecznika. Warunek jest jeden. Liście rukoli muszą być drobne, bo te wielkie zbyt wolno miękną. Na patelni liście spędzą tylko chwilę, ale ich orzeszkowy aromat zostanie uwolniony. Uprażone na patelni ziarna słonecznika ten orzechowy charakter zaostrzą.
Składniki:
15 dag makaronu,
1/3 szklanki ziaren słonecznika,
10 dag liści rukoli,
3 łyżki oliwy,
2 łyżki tartego parmezanu,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, kiedy się zrumienią, odstawiamy.
Na patelnię wlewamy oliwę, kiedy się lekko podgrzeje, wrzucamy liście rukoli i smażymy je, mieszając, przez około 2 minuty.
Odstawiamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente.
Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z rukolą.
Mieszamy, podgrzewamy krótką chwilę, posypujemy ziarnami słonecznika i tartym parmezanem.
Jak podawać?
Podajemy ozdobione kilkoma surowymi listkami rukoli.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |