Francuski zwyczaj duszenia cebuli w białym winie warto wprowadzić do kuchni na stałe. Nawet kotlety mielone z tak przygotowaną cebulą będą znacznie smaczniejsze. Wino nie musi być wykwintne, wystarczy takie za kilkanaście złotych. Tym razem wina dolewamy także do sosu, by cała potrawa nabrała szlachetnego smaku. I nie trzeba się zastanawiać, jaki napój podać do takiego obiadu…
Składniki:
1 kg mieszanego mielonego mięsa,
4 duże cebule,
1/3 litra białego wytrawnego wina,
2 jaja,
1/2 szklanki bułki tartej,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki suszonego imbiru,
sól,
biały pieprz,
1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej,
1 kostka bulionu warzywnego,
2 łyżki klarowanego masła,
1 łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym.
Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli, wlewamy wino i całość dusimy i odparowujemy objętość do 1/3.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso wkładamy do miski.
Dodajemy do niego dwa jaja, przyprawy, sól, pieprz, bułkę tartą i 3/4 ostudzonej masy cebulowej.
Mieszamy dokładnie i wyrabiamy z mięsa kulki.
Obsmażamy je na oleju ze wszystkich stron (ok. 5 minut) i wkładamy do garnka.
Dodajemy resztę cebuli, 1/2 szklanki wody, kostkę bulionową i gotujemy na małym gazie ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy rozrobioną w odrobinie sosu mąkę.
Mieszamy i odstawiamy.
Jak podawać?
Podajemy z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |