Propozycja na walentynkową randkę jest prosta – nasączone rumowym ponczem babeczki z bitą śmietaną, galaretką lub ulubionymi owocami. Musi być słodko! Puszyste babeczki rozpływają się w ustach, a słodki poncz alkoholowy podgrzewa temperaturę uczuć. Nie tylko dla zakochanych!
Składniki:
Pół kg mąki,
4 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
5 łyżek cukru,
4 jajka,
pół kostki masła,
szczypta soli.
Poncz:
2 szklanki wody,
¾ szklanki cukru,
1 łyżeczka spirytusu,
esencja rumowa.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać.
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem.
Stopić masło.
Podgrzać mleko.
Gdy drożdże wyrosną, dodać je do przesianej mąki.
Następnie dodać ubite jajka, stopione masło i sól.
Energicznie wyrobić ciasto, dolewając ciepłego mleka.
Foremki posmarować tłuszczem i postawić na blasze.
Nakładać masę do połowy wysokości foremki, babeczki jeszcze wyrosną.
Zostawić w ciepłym miejscu.
W tym czasie zagotować wodę z cukrem.
Schodzić, dodać spirytus i esencję rumową.
Gdy babeczki wyrosną, piec je w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 30 minut.
Gdy ostygną, wyjąć z foremek.
Zanurzać w ponczu i natychmiast wyjmować.
Jak podawać?
Podawać z bitą śmietaną i galaretką lub owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |