Nawet proste ciasto biszkoptowe przy odrobinie zaangażowania może zamienić się w wytworny deser. Nikogo nie trzeba przekonywać, że nasączenie biszkoptu odpowiednim syropem podnosi jakość ciasta o kilka poziomów. Cytryny to wspaniały wynalazek. Wszystko w niej dobre, korzystamy z soku, miąższu, skórki a nawet z liści. Jeśli mamy w domu drzewko cytrynowe, bliżej nam do egzotycznych dań. Kilka listków cytryny dodanych do mięsa daje cudowny aromat. Tym razem jednak namawiam do prostego wypieku o niebiańskim smaku.
Składniki:
3 cytryny,
20 dag mąki pszennej,
duży jogurt (300 ml),
30 dag cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
3 jajka,
1 łyżka masła,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni.
Formę (najlepiej kwadratową - 25x25 cm) smarujemy masłem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Do miski wlewamy jogurt, dodajemy cukier (20 dag) i miksujemy całość ok. 2 minuty, aż do rozpuszczenia cukru.
Potem stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec mąkę i proszek do pieczenia i skórkę startą z jednej cytryny oraz skórkę pomartańczową.
Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy.
Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę na sztywno.
Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do formy i pieczemy ok. 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop.
Obieramy skórkę z dwóch pozostałych cytryn, najlepiej obieraczką do warzyw.
Ze wszystkich trzech cytryn wyciskamy sok.
W niewielkim garnuszku podgrzewamy sok wraz ze skórką, 1/3 l. wody i resztą cukru.
Gotujemy całość ok. 3 minuty, odstawiamy.
Gdy biszkopt będzie upieczony, wyjmujemy go na talerz, nakłuwamy go w wielu miejscach i polewamy częścią sosu.
Ciasto odstawiamy na co najmniej 8 godzin.
Czynność polewania sosem powtarzamy w tym czasie kilkakrotnie.
Jak podawać?
Podajemy biszkopt pokrojony na małe kawałki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |