Pomysłów na kurczaka jest bardzo wiele, a my mamy skłonność do przygotowywania stale tych samych potraw. Warto czasem zmienić przyzwyczajenia, szczególnie, jeśli nowy przepis nie straszy trudnościami i rzadko spotykanymi składnikami. Zachęcam do odważnego używania ziaren sezamu, który bardzo pasuje do mięsa z drobiu. Namawiam też do nowego spojrzenia na zielony groszek.
Składniki:
1 kg kurczaka (piersi i/lub udka),
3/4 kg zielonego groszku (mrożonego lub z puszki),
2 pęczki dymki,
1 sałata,
1/2 szklanki ziaren sezamu,
2 łyżki oleju,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki masła,
5 goździków,
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
1/3 łyżeczki suszonego imbiru,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy.
Oddzielamy cebulki dymki od zielonych części, a sałatę obieramy z większości liści, zostawiając tzw. „serce”.
Przyprawy miażdżymy w młynku lub moździerzu, a następnie mieszamy z sezamem.
Kawałki kurczaka nacieramy oliwą, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i sezamu.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka (udka do 30 minut, piersi do 15 minut).
Doprawiamy solą i pieprzem dopiero pod koniec smażenia.
W tym samym czasie szykujemy zielony groszek.
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy groszek, serce sałaty i dymki.
Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu 10-15 minut pod przykryciem.
Jak podawać?
Kawałki kurczaka podajemy razem z zielonym groszkiem, w towarzystwie ryżu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |