Jeśli tęsknisz już za wakacjami, podróżami do cieplejszych zakątków, pewnie z ochotą przygotujesz tę przystawkę, która w majowy weekend wprowadzi trochę urlopowego klimatu i egzotycznego smaku. Choć melon to dla nas już nie egzotyka, jest dostępny przez cały rok, jego soczysty smak orzeźwia i przypomina o lecie. Przyjemnej majówki!
Składniki:
1 miodowy melon (może być też zwykły),
16 dużych plastrów szynki parmeńskiej,
trzy łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
pół cytryny lub 1/3 pomarańczy,
łyżka roztopionego miodu,
sól morska,
czarny,
świeży pieprz.
Jak przyrządzić?
Melon przekrój, wydrąż miękki środek, obierz ze skórki i pokrój ostrym nożem na kliny.
Owiń szynką parmeńską.
Ułóż na półmisku i wstaw do lodówki na kilka minut.
W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing.
Ciekły prawdziwy miód (jeśli jest skrystalizowany, możesz go wymieszać z łyżeczką gorącej wody) połącz z oliwą i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny lub z kawałka słodkiej pomarańczy.
Posól lekko do smaku, ale nie jest to konieczne z powodu słonej szynki.
Schłodzoną przystawkę wyjmij z lodówki i skrop przygotowanym sosem.
Na koniec cały talerz obsyp świeżym, zmielonym czarnym pieprzem.
Nie za dużo – tylko do dekoracji.
Jak podawać?
Możesz podawać z bagietkami z oliwą lub słonym masłem.
Możesz udekorować listkami rukoli i plasterkami cytryny lub pomarańczy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |