Seler naciowy jest niskokaloryczny i ma właściwości oczyszczające. Bardzo przydatny w diecie odchudzającej. Krem z selera naciowego w połączeniu z różnorodnymi warzywami to zdrowa i lekka zupa. Seler nadaje jej pikantności, pieczona papryka pięknego czerwonego koloru. Talerz tej zupy to zastrzyk witamin i minerałów na cały dzień.
Składniki:
1 seler naciowy,
2 czerwone papryki,
marchewka,
pietruszka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
garstka pokrojonej białej kapusty,
łyżka natki pietruszki,
łyżka kaszy manny,
łyżka sosu sojowego,
2 łyżki parmezanu,
łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe części, pokropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skórka zrobi się czarna.
Wyjąć z piekarnika, gorącą włożyć do plastikowej torebki i zamknąć szczelnie.
Wyjąć jak ostygnie i zdjąć z niej skórkę.
Łodygi selera obrać z włókien i pokroić w talarki.
Do litra wody dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, selera, kapustę i gotować, aż warzywa zmiękną.
Następnie dołożyć paprykę, pokrojony czosnek, kaszę manną i gotować jeszcze 10 minut.
Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.
Posypać natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać posypaną parmezanem z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 16 zł |