Planujesz imprezę w domu lub w ogrodzie? Na domówce lub przy grillu zawsze sprawdzają się aromatyczne dipy. Możesz w nich maczać selera naciowego, kalarepę, podpłomyki, kłaść je na grillowane grzanki, ugotowane jajka lub szparagi. Podajemy dwa przepisy na zdrowe przekąski pomiędzy daniami.
Składniki:
Zielony dip:
¼ paczki mrożonego zielonego groszku,
¼ paczki mrożonej brukselki,
½ paczki mrożonych różyczek brokułów (mogą być świeże),
garść listków bazylii,
sól,
pieprz kolorowy,
ząbek czosnku,
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego.
Czerwony dip:
dwie czerwone papryki,
trzy dojrzałe pomidory,
sól,
pieprz cayenne,
sproszkowana czerwona papryka łagodna,
łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili,łyżeczka oliwy z oliwek,
1 maleńka cebula dymka,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskie,
tymianek.
Jak przyrządzić?
Groszek, brukselkę i brokuły ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Przecedź, wrzuć garść listków bazylii, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i zmiksuj.
Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj, dopraw i ponownie zmiksuj.
Wyłóż na miseczkę, posyp kolorowym pieprzem i ozdób bazylią.
Zielony dip pasuje do ugotowanych szparagów, jajek na twardo, pokrojonej w słupki kalarepy i selera naciowego.
Czerwoną paprykę upiecz w piekarniku na łyżce oliwy chili.
Papryka powinna piec się do momentu, aż zacznie brązowieć, musi być mięciutka.
Gdy ostygnie, zdejmij delikatnie jej przezroczystą skórkę i wyrzuć ją.
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój.
Cebulkę zeszklij na oliwie z oliwek.
Paprykę, pomidory i cebulę przełóż do jednego naczynia, posól, dodaj szczyptę sproszkowanej łagodnej papryki, szczyptę oregano, bazylii, tymianku i ziół prowansalskich.
Wszystko zmiksuj.
Jeśli dip nie jest jeszcze dość ostry, możesz dosypać odrobinę pieprzu cayenne.
Przełóż do miseczki, ozdób listkiem bazylii.
Czerwony dip najbardziej pasuje do grzanek i podpłomyków.
Jak podawać?
W małych miseczkach do maczania.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |