Kolorowe dipy na imprezę. W plenerze lub w domu

Przepis kulinarny
Kolorowe dipy na imprezę. W plenerze lub w domu Zobacz 9 zdjęć

Planujesz imprezę w domu lub w ogrodzie? Na domówce lub przy grillu zawsze sprawdzają się aromatyczne dipy. Możesz w nich maczać selera naciowego, kalarepę, podpłomyki, kłaść je na grillowane grzanki, ugotowane jajka lub szparagi. Podajemy dwa przepisy na zdrowe przekąski pomiędzy daniami.

Składniki:

Zielony dip:

¼ paczki mrożonego zielonego groszku,
¼ paczki mrożonej brukselki,
½ paczki mrożonych różyczek brokułów (mogą być świeże),
garść listków bazylii,
sól,
pieprz kolorowy,
ząbek czosnku,
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego.

Czerwony dip:

dwie czerwone papryki,
trzy dojrzałe pomidory,
sól,
pieprz cayenne,
sproszkowana czerwona papryka łagodna,
łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili,łyżeczka oliwy z oliwek,
1 maleńka cebula dymka,
oregano,
bazylia,
zioła prowansalskie,
tymianek.

Jak przyrządzić?

Groszek, brukselkę i brokuły ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Przecedź, wrzuć garść listków bazylii, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i zmiksuj.

Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj, dopraw i ponownie zmiksuj.

Wyłóż na miseczkę, posyp kolorowym pieprzem i ozdób bazylią.

Zielony dip pasuje do ugotowanych szparagów, jajek na twardo, pokrojonej w słupki kalarepy i selera naciowego.

Czerwoną paprykę upiecz w piekarniku na łyżce oliwy chili.

Papryka powinna piec się do momentu, aż zacznie brązowieć, musi być mięciutka.

Gdy ostygnie, zdejmij delikatnie jej przezroczystą skórkę i wyrzuć ją.

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój.

Cebulkę zeszklij na oliwie z oliwek.

Paprykę, pomidory i cebulę przełóż do jednego naczynia, posól, dodaj szczyptę sproszkowanej łagodnej papryki, szczyptę oregano, bazylii, tymianku i ziół prowansalskich.

Wszystko zmiksuj.

Jeśli dip nie jest jeszcze dość ostry, możesz dosypać odrobinę pieprzu cayenne.

Przełóż do miseczki, ozdób listkiem bazylii.

Czerwony dip najbardziej pasuje do grzanek i podpłomyków.

Jak podawać?

W małych miseczkach do maczania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje10
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł

Kolorowe dipy na imprezę. W plenerze lub w domu: Podobne przepisy

Kolorowe dipy na imprezę. W plenerze lub w domu: wypróbuj również

Powiązane Tematy