Kolorowe magazyny w maju i w czerwcu proponują całą paletę przepisów na potrawy ze szparagów. Ja jednak wolę powrót do korzeni. Polecam tym razem ortodoksyjne podejście do tego szlachetnego warzywa. Prosta zupa krem. Podobno najlepsza. Obsmażamy szparagi i ładujemy do garnka z wrzątkiem. To właściwie tyle. Ważne, by masło było klarowane, by szparagi się nie przypaliły. Można wykorzystać szparagi zielone lub białe. Zielonych obierać nie trzeba, ale białe, koniecznie.
Składniki:
5 dag masła klarowanego,
1 pęczek szparagów,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Szparagi zielone tylko myjemy.
Białe myjemy i obieramy.
Masło rozgrzewamy na patelni.
Klarujemy, czyli podgrzewamy masło i gdy się rozpuści zdejmujemy zniego tzw. męty.
Szparagi możemy pokroić, jeśli się na niej nie mieszczą.
Obsmażamy je ok. 5 minut.
Po tym czasie przekładamy je do rondelka i zalewamy wrzątkiem tak, by zakrył szparagi.
Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Gdy szparagi będą miękkie, miksujemy je na krem.
Jak podawać?
Podajemy z grzankami lub pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |