Tarta z camembertem, orzechami i pieczarkami - Przepis

Przepis kulinarny
Tarta z camembertem, orzechami i pieczarkami Zobacz 9 zdjęć

Każdy kto kocha tarty, na pewno ma swoje przepisy z ulubionym środkiem - na słodko, pikantnie, z mięsem, warzywami lub owocami. Chrupka tarta z rozpływającym się w ustach serowym wypełnieniem, grzybami i orzechami włoskimi to mój ulubiony smak. Wypróbujcie, zwłaszcza gdy nie pogardzicie deską serów lub serową zupą, ta tarta to też wasz smak.

Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki,
pół kostki masła,
2 żółtka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli.

Wypełnienie:

150 g sera camembert,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
1 jajo,
pół (około 50 g) pojemnika śmietany kremówki,
pół szklanki mleka,
kilka orzechów włoskich,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki dodać masło, żółtka, proszek do pieczenia i sól.

Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.

Następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę silikonową do tarty.

Ciasto poprzebijać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 10 minut.

Pieczarki umyć, obrać, pokroić i smażyć na oleju, aż wyparuje woda.

Pod koniec smażenia dodać czosnek.

W miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko, śmietanę, natkę, doprawić solą i pieprzem.

Pieczarki wyłożyć na spód ciasta, ser camembert pokroić w paseczki i ułożyć na pieczarkach.

Posypać rozdrobnionymi orzechami i zalać masą z jajka, śmietany i mleka.

Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Jak podawać?

Podawać na ciepło lub zimno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt18 zł

Tarta z camembertem, orzechami i pieczarkami: Podobne przepisy

Tarta z camembertem, orzechami i pieczarkami: wypróbuj również

Powiązane Tematy