Każdy kto kocha tarty, na pewno ma swoje przepisy z ulubionym środkiem - na słodko, pikantnie, z mięsem, warzywami lub owocami. Chrupka tarta z rozpływającym się w ustach serowym wypełnieniem, grzybami i orzechami włoskimi to mój ulubiony smak. Wypróbujcie, zwłaszcza gdy nie pogardzicie deską serów lub serową zupą, ta tarta to też wasz smak.
Składniki:
Ciasto:
szklanka mąki,
pół kostki masła,
2 żółtka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki soli.
Wypełnienie:
150 g sera camembert,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki natki pietruszki,
1 jajo,
pół (około 50 g) pojemnika śmietany kremówki,
pół szklanki mleka,
kilka orzechów włoskich,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać masło, żółtka, proszek do pieczenia i sól.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.
Następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim formę silikonową do tarty.
Ciasto poprzebijać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 10 minut.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić i smażyć na oleju, aż wyparuje woda.
Pod koniec smażenia dodać czosnek.
W miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko, śmietanę, natkę, doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki wyłożyć na spód ciasta, ser camembert pokroić w paseczki i ułożyć na pieczarkach.
Posypać rozdrobnionymi orzechami i zalać masą z jajka, śmietany i mleka.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |