Borówka, pomijając jej wartości odżywcze, jest po prostu smaczna i bardzo słodka. Smakuje na surowo, ale znakomicie też sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Obok truskawek, malin i rambutanu podnosi smak kremowego deseru i dobrze komponuje się z jego waniliową nutą.
Składniki:
opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
30 dag serka waniliowego,
30 dag borówek,
15 dag truskawek,
15 dag malin,
puszka owoców rambutanu,
100 g śmietany kremówki 30%,
łyżeczka cukru.
Jak przyrządzić?
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać, przelać do naczynia o dużej średnicy i odstawić do całkowitego stężenia.
Serek waniliowy zmiksować ze 100 g borówek.
Do zmiksowanej masy dodać następne 100 g całych borówek.
Śmietanę ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę.
Stężoną galaretkę pokroić i ułożyć na dnie pucharków.
Trochę zostawić do dekoracji.
Na galaretkę wyłożyć zmiksowany serek z borówkami.
Na serku ułożyć truskawki, maliny i pozostałe borówki.
Po kilka z każdego gatunku owoców zostawić do dekoracji.
Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i udekorować owocami rambutanu odsączonymi z syropu oraz pozostawionymi owocami i galaretką.
Deser wstawić do lodówki na godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |