Deser wieloowocowy

Przepis kulinarny
Deser wieloowocowy Zobacz 5 zdjęć

Borówka, pomijając jej wartości odżywcze, jest po prostu smaczna i bardzo słodka. Smakuje na surowo, ale znakomicie też sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów. Obok truskawek, malin i rambutanu podnosi smak kremowego deseru i dobrze komponuje się z jego waniliową nutą.

Składniki:

opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
30 dag serka waniliowego,
30 dag borówek,
15 dag truskawek,
15 dag malin,
puszka owoców rambutanu,
100 g śmietany kremówki 30%,
łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wymieszać, przelać do naczynia o dużej średnicy i odstawić do całkowitego stężenia.

Serek waniliowy zmiksować ze 100 g borówek.

Do zmiksowanej masy dodać następne 100 g całych borówek.

Śmietanę ubić z łyżeczką cukru na sztywną pianę.

Stężoną galaretkę pokroić i ułożyć na dnie pucharków.

Trochę zostawić do dekoracji.

Na galaretkę wyłożyć zmiksowany serek z borówkami.

Na serku ułożyć truskawki, maliny i pozostałe borówki.

Po kilka z każdego gatunku owoców zostawić do dekoracji.

Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i udekorować owocami rambutanu odsączonymi z syropu oraz pozostawionymi owocami i galaretką.

Deser wstawić do lodówki na godzinę.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt22 zł

Deser wieloowocowy: Podobne przepisy

Deser wieloowocowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy