Wykwintne danie z grilla za niewiele pieniędzy. Nadchodzi czas świeżych orzechów włoskich, jeśli mamy w domu odrobinę zeszłorocznych, koszt potrawy będzie jeszcze niższy. Mięso kurczaka marynowane w cebuli i cytrynie, owinięte w cienkie plasterki boczku, po upieczeniu nadal jest soczyste i pachnące. Połączenie smaków boczku i drobiu w tym przypadku sprawdza się wyśmienicie.
Składniki:
1 kg piersi kurczaka,
4 cebule,
1 cytryna,
30 dag wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki),
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
kieliszek czerwonego wina,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz.
Patyczki do szaszłyków.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Oprószamy solą i pieprzem.
2 cebule ścieramy na tarce, a z cytryny wyciskamy sok.
Łączymy te dwa składniki w misce.
Dokładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy go w marynacie.
Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Pozostałe cebule siekamy i szklimy na maśle.
Zdejmujemy.
Na tej samej patelni smażymy orzechy, przez 2-3 minuty.
Połowę orzechów miksujemy w blenderze wraz z usmażoną cebulą.
Powstały mus przekładamy na patelnię, dolewamy bulion, wino, dodajemy cukier i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Gdy masa się zagotuje, mieszamy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.
Kawałki kurczaka zawijamy w plastry boczku, wbijamy na patyczki i pieczemy na grillu około 15 minut.
Jak podawać?
Szaszłyki podajemy z sosem orzechowym, w towarzystwie pieczywa.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |