Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym

Przepis kulinarny
Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym Zobacz 3 zdjęcia

Wykwintne danie z grilla za niewiele pieniędzy. Nadchodzi czas świeżych orzechów włoskich, jeśli mamy w domu odrobinę zeszłorocznych, koszt potrawy będzie jeszcze niższy. Mięso kurczaka marynowane w cebuli i cytrynie, owinięte w cienkie plasterki boczku, po upieczeniu nadal jest soczyste i pachnące. Połączenie smaków boczku i drobiu w tym przypadku sprawdza się wyśmienicie.

Składniki:

1 kg piersi kurczaka,
4 cebule,
1 cytryna,
30 dag wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki),
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
kieliszek czerwonego wina,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz.

Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.

Oprószamy solą i pieprzem.

2 cebule ścieramy na tarce, a z cytryny wyciskamy sok.

Łączymy te dwa składniki w misce.

Dokładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy go w marynacie.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

Pozostałe cebule siekamy i szklimy na maśle.

Zdejmujemy.

Na tej samej patelni smażymy orzechy, przez 2-3 minuty.

Połowę orzechów miksujemy w blenderze wraz z usmażoną cebulą.

Powstały mus przekładamy na patelnię, dolewamy bulion, wino, dodajemy cukier i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Gdy masa się zagotuje, mieszamy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Kawałki kurczaka zawijamy w plastry boczku, wbijamy na patyczki i pieczemy na grillu około 15 minut.

Jak podawać?

Szaszłyki podajemy z sosem orzechowym, w towarzystwie pieczywa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt20 zł

Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym: Podobne przepisy

Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy