Paszteciki to sycąca przekąskę, podawana w Polsce zazwyczaj w towarzystwie czerwonego barszczu, a ostatnio do coraz bardziej popularnych kremów. Ugotowane przynajmniej dwa rodzaje mięs z dodatkiem warzyw tworzą lekkostrawny farsz, który chętnie jedzą nawet dzieci. Jeśli tak jak ja korzystasz z gotowego ciasta francuskiego, twoje paszteciki nie będą potrzebowały wielkiego nakładu pracy.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (400g),
30 dag mięsa wołowego,
25 dag mięsa drobiowego,
cebula,
marchewka,
pietruszka,
10 dag ziaren słonecznika,
jajko,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe i drobiowe pokroić, dodać pokrojoną cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Gotować do miękkości, następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Farsz doprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
Podzielić na kwadraty, na środek położyć porcję farszu i zlepić łącząc przeciwległe rogi ciasta.
Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 25 minut, aż paszteciki ładnie się zarumienią.
Jak podawać?
Podawać z czerwonym barszczem lub z zupą–krem.
Dobrze smakują także samodzielnie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 27 zł |