Wszyscy wiemy, do czego zwykle służą nam ziemniaki, ale tym razem nie będą dodatkiem do mięsa czy składnikiem na placki ziemniaczane. Posłużą nam jako jeden z produktów do ciasta. W ten sposób zmniejszy się ilość mąki i nie będzie potrzebny tłuszcz. Powstanie bardzo pyszne, wilgotne, a nawet lekko kleiste ciasto o aromatycznym, cynamonowym zapachu.
Składniki:
40 dag ziemniaków,
4 jajka,
pół szklanki cukru,
10 dag mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
¾ szklanki mielonych orzechów,
100 g powideł śliwkowych,
kilka orzechów do dekoracji,
100 g krówek,
2 łyżki mleka,
łyżeczka masła.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać i przepuścić przez praskę.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, z białek ubić sztywną pianę.
Do ziemniaków dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia zmielone orzechy, masę jajeczną i dokładnie wszystko wymieszać.
Na koniec ciasto delikatnie połączyć z pianą z białek, przełożyć do okrągłej foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Po upieczeniu lekko wystudzić i przekroić na pół.
Dolną część ciasta posmarować powidłami i przykryć drugim plackiem.
Krówki rozpuścić razem z 2 łyżkami mleka i łyżką masła w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłe ciasto polać przygotowaną polewą.
Posypać kawałkami orzechów.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |