Kto zna chińskie knajpy w Stanach Zjednoczonych, zna sprawę. Chop suey to jedna z najpopularniejszych form chińskiego jedzenia w tym kraju. Mieszanka warzyw, do których wtyka się kawałki ryby, kurczaka czy cielęciny. I niby nic, ale proces powolnego duszenia warzyw w woku, dokładania kolejnych składników w odpowiedniej kolejności, w określonym momencie, i to podrzucanie warzyw! Po spróbowaniu i zachwycie nad kruchością składników zaczynamy rozumieć sens azjatyckich rytuałów kuchennych.
Składniki:
2 łyżki oleju,
1 zielona papryka,
1 czerwona papryka,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 marchewka,
½ ogórka,
1 cukinia,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki stołowe sosu sojowego,
120 ml wywaru z warzyw (może być z kostki),
sól i pieprz.
Dodatkowo przygotuj:
wcześniej usmażone kawałki kurczaka, ryby lub cielęciny,
ugotowany ryż.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa musimy przygotować wcześniej, by podczas smażenia nie tracić na to czasu.
Papryki i cebulę kroimy na cienkie paski.
Marchewkę i ogórka na cienkie pałeczki , czosnek przeciskamy przez praskę.
Cukinii nie obieramy, za to wycinamy z niej środek z pestkami, za pomocą łyżeczki i wyrzucamy.
Cukinię także kroimy na cienkie pałeczki.
Przygotowujemy, by mieć pod ręką, wywar z warzyw, sos sojowy i cukier.
Na woku rozgrzewamy olej, zmniejszamy ogień, wrzucamy paprykę i czosnek i cały czas mieszamy za pomocą łyżki i podrzucając patelnię, przez ½ minuty, dodajemy cebulę i marchew na kolejne ½ minuty.
Cały czas mieszamy.
Dokładamy ogórek i cukinię na kolejną 1 minutę.
Przez cały czas nie zapominamy o podrzucaniu i mieszaniu warzyw.
Dodajemy cukier, sos sojowy, wywar z warzyw, sól i pieprz.
Mieszamy kolejną minutę na minimalnym ogniu.
Teraz możemy dodać gotowe kawałki mięsa i podgrzewać tylko tyle, by mięso się podgrzało, albo podać mięso osobno.
Potrzebne przybory:
patelnia WOK, przyda się też zegarek z sekundnikiem.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |