To niezwykłe danie pochodzące z Chin. Proste i dość szybkie w przygotowaniu i, co najważniejsze, wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Ale najbardziej wyjątkowe jest to, że mimo braku soli, tylko z niewielką ilością sosu sojowego, mięso staje się naprawdę pyszne! Ale nie jest to wersja mięsa na słodko. Na pewno warto spróbować i nie obawiać się braku soli czy smażenia warzyw na smalcu. Kto raz pozna smak pikantnej wołowiny z marchewką, będzie do niej wracał.
Składniki:
50 dag miękkiej wołowiny (zrazówka, rozbef lub polędwica),
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki ketchupu,
2 duże marchewki,
mały kawałek selera,
1 łyżeczka cukru,
pół łyżeczki chili,
3 łyżki oleju,
1 łyżka smalcu.
Jak przyrządzić?
Mięso dokładnie myjemy, kroimy na słupki i zalewamy sosem sojowym, ketchupem, łyżką oleju.
Dodajemy chili i cukier.
Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
Umytą i obraną marchewkę ścieramy na grubej tarce wraz z selerem.
Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażymy mięso przez ok. 3 minuty, stale mieszając, na dużym ogniu.
Po tym czasie ogień zmniejszamy i smażymy mięso jeszcze przez ok. 10 minut, do wyparowania płynu.
Zwiększamy płomień, wrzucamy smalec, marchewkę i seler i całość smażymy, stale mieszając, ok. 5 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |