Pikantna wołowina z marchewką - Przepis

Przepis kulinarny
Pikantna wołowina z marchewką Zobacz 5 zdjęć

To niezwykłe danie pochodzące z Chin. Proste i dość szybkie w przygotowaniu i, co najważniejsze, wszystkie składniki są łatwo dostępne w naszych sklepach. Ale najbardziej wyjątkowe jest to, że mimo braku soli, tylko z niewielką ilością sosu sojowego, mięso staje się naprawdę pyszne! Ale nie jest to wersja mięsa na słodko. Na pewno warto spróbować i nie obawiać się braku soli czy smażenia warzyw na smalcu. Kto raz pozna smak pikantnej wołowiny z marchewką, będzie do niej wracał.

Składniki:

50 dag miękkiej wołowiny (zrazówka, rozbef lub polędwica),
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki ketchupu,
2 duże marchewki,
mały kawałek selera,
1 łyżeczka cukru,
pół łyżeczki chili,
3 łyżki oleju,
1 łyżka smalcu.

Jak przyrządzić?

Mięso dokładnie myjemy, kroimy na słupki i zalewamy sosem sojowym, ketchupem, łyżką oleju.

Dodajemy chili i cukier.

Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.

Umytą i obraną marchewkę ścieramy na grubej tarce wraz z selerem.

Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i smażymy mięso przez ok. 3 minuty, stale mieszając, na dużym ogniu.

Po tym czasie ogień zmniejszamy i smażymy mięso jeszcze przez ok. 10 minut, do wyparowania płynu.

Zwiększamy płomień, wrzucamy smalec, marchewkę i seler i całość smażymy, stale mieszając, ok. 5 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Pikantna wołowina z marchewką: Podobne przepisy

Pikantna wołowina z marchewką: wypróbuj również

Powiązane Tematy