Banany w cieście i miodzie. Deser dla „antykucharzy”

Przepis kulinarny

Gdy wokół szaro i zimno sięgamy po owoce południowe, które dodają nam energii, są źródłem wielu cennych składników, uzupełniają zimowy niedobór witamin. Banany zanurzone w cieście, usmażone i polane słodkim, aromatycznym miodem smakują jak ciasto bananowe, a wyglądają jak oryginalny deser.

Składniki:

5 bananów,
3 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki miodu,
2 płaskie łyżki cukru,
szczypta soli,
pół szklanki śmietany kremówki,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z łyżką cukru, dodać przesianą mąkę, pianę z ubitych białek i szczyptę soli.

Ciasto delikatnie wymieszać.

Banany obrać ze skórki, podzielić na dwie połówki.

Każdą zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

Jak podawać?

Banany podawać na ciepło lub zimno, polane rozpuszczonym miodem w towarzystwie ubitej śmietany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt12 zł

Banany w cieście i miodzie. Deser dla „antykucharzy”: Podobne przepisy

Banany w cieście i miodzie. Deser dla „antykucharzy”: wypróbuj również

Powiązane Tematy