Gdy wokół szaro i zimno sięgamy po owoce południowe, które dodają nam energii, są źródłem wielu cennych składników, uzupełniają zimowy niedobór witamin. Banany zanurzone w cieście, usmażone i polane słodkim, aromatycznym miodem smakują jak ciasto bananowe, a wyglądają jak oryginalny deser.
Składniki:
5 bananów,
3 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki miodu,
2 płaskie łyżki cukru,
szczypta soli,
pół szklanki śmietany kremówki,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z łyżką cukru, dodać przesianą mąkę, pianę z ubitych białek i szczyptę soli.
Ciasto delikatnie wymieszać.
Banany obrać ze skórki, podzielić na dwie połówki.
Każdą zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wyłożyć na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem.
Jak podawać?
Banany podawać na ciepło lub zimno, polane rozpuszczonym miodem w towarzystwie ubitej śmietany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |